24 Temmuz 2011

Zihinden Geçen Ne Varsa 8!



Juvenil A'dan Barça B'ye yükseltilen 94 doğumlu Gerard Deulofeu (yeni Messi) U19 Sırbistan - İspanya maçında döktürdü sağ kenarda. Ayrıca 10 numaralı formasıyla Pablo Sarabia dikkat çekiciydi, Juan Mata'yı andırdı. Malaga'nın 17 yaşındaki forveti Juanmi de bir gol kaydetti.

La Masia'dan bir başka haber de Oriol Romeu'dan geldi, yaprak dökümü devam ediyor. Doğruluğu kesin olmamakla birlikte Chelsea'ye 5 milyon Euro'ya transfer inin gerçekleşeceği ve 2 yıl sonunda 8 milyon Euro buy-back opsiyonu konulduğu söyleniyor.

Çok potansiyeli olan bir isim Romeu, defansif orta saha ve tarzı Busquets'e benziyor. Villas-Boas geleceğin en önemli orta sahalarından biri olacak demiş, biraz iddialı ama ihtimal var. Sergio Busquets 22-23 yaş civarında olduğundan formayı kaptırması zor, bu yüzden gönderilmiş de olabilir. Javier transferi de tuttu çünkü.

Bojan da Roma'nın yolunu tuttu. Yalnız Bojan transferinde Roma, Barça'nın pilot takımı gibi olmuş. 12 milyon Euro bonservis ödüyorlar, 2 sene sonunda 13 milyon Euro'ya Barça isterse satmak zorundalar, dilerlerse verdikleri parayı 40 milyon Euro'ya tamamlayıp Bojan'ı, Barça istese de alabiliyorlar. 2 sene içinde başka takıma satamıyorlar.

Luis Enrique, Barça'nın istediği Gijonlu genç sol bek Jose Angel'i de transfer etmiş, Serie A'da Barça gibi oynanabilir mi, ilginç bir deneyim olacak.

***

Barça ilk hazırlık maçına Hajduk Split karşısında çıktı. Hırvatistan'daki mücadele 0-0 sonuçlandı;

1. Yarı Kadro, 4 - 3 - 3: Valdes / Dalmau Armando Fontas Lobato / Thiago Dos Santos Keita / Carmona Villa Afellay

Yayın kamerasından formanın sırıtmadığını, takımın Barça olduğunun rahat anlaşıldığını söyleyebilirim. Yakın çekimlerdeyse şık durmuyor. Bir de 2008-09 parçalı, 09-10 çubuklu, 10-11 yarı parçalı, 11-12 çubuklu şeklinde olacak, totem bu ya, ŞL zor. Hatta 09-10 Ibra, 11-12 Alexis, UNICEF arkaya, Jose var, işler kötüye gidiyor bile denebilir.

Numaralar daha dağıtılmış, isimler sırtta yazmıyordu, Dalmau 2 numaraydı, öylesine giyilmiş, belli. Barça resmi sitesi editörleri 4 numarayı -3 Pique ve 5 Puyol'un arasındaydı- Thiago'ya vermiş, Cesc saplantısına elveda demeye yakınız. Guardiola da eğer transferi Alexis Sanchez ile kapatırsak sesimi çıkarmam minvalinde bir demeç vardı.

Yeni isimlerden başlayalım, Carmona çok kötü bir oyuncu her yönüyle, bir daha şans bulabileceğini zannetmiyorum. Bekler Dalmau ve Lobato yetersizdi, pas ve kademe hataları yaptılar sıklıkla.

Thiago & Dos Santos yine iyiydi.

Xavi & Iniesta + Messi'nin olmadığı, hatta bu üçünün aynı anda sahada yer almadığı zamanlarda bile Barça'nın yaratıcı oyun gücü çok azalıyor. Hajduk Split maçının özellikle ilk yarısı bu çerçevede gelişti. Barça neredeyse % 70 topa sahip olup 4 - 3 - 3 ile yayılsa da üretkenlik sağlayamadı. Zeminin kötü olması da etkendi bunda.

Afellay, biraz da Alexis Sanchez transferi sonrası ikinci plana düşeceği korkusuyla durgun bir performans sergiledi.

2. Yarı Kadro, 4 - 3 - 3: Pinto / Balliu, Abidal, Rosell, Maxwell / Iniesta Busquets, Riverola, / Cuenca, Soriano, Jeffren

Iniesta'nın girmesi ve sürekli hareketli top almasıyla üretkenlik anında geldi oyuna. Jeffren arapaslarını değerlendirse sonuç değişecekti. Geçen sezon sık sık sakatlanan Jeffren bir türlü istenen seviyeye gelemiyor, gelemeyecek gibi de duruyor, satılırsa şaşırmayacağım.

Xavi ve Puyol gene yoktu, hafif sakatlık / iyileşme sürecindeler, hayra alamet değil, hele de Puyol'un geçen sezon ha döndü ha dönecek sakatlıktan derken sezonun ikinci yarısını kaçırdığını anımsayınca.

Abidal yine merkez savunmada çok başarılı hamlelerde bulundu.

Gelelim Alexis Sanchez sonrasına;

9 numarayı isteyen şımarık, top cambazı -çakma duble Ronaldo- Alexis Sanchez Barça'da artık. Tam da bu söylemin üzerine "ben Ronaldo diilim" temalı bir açıklama yapmış, teşbihte hata olmaz, insanların zihnine böyle bir algı yerleştirmiş olmalı ki böyle bir cümle söyleme gerekliliği duyuyor.

Pep, Sanchez'i ileri 3'lünün her bölgesinde oynadığı için istediğini söyledi hafta arasında, Pedro/Villa/Sanchez rotasyonu göreceğiz, kesin. Hatta kimi zamanlar (7-8 maç) Messi'yi dinlendirmek için Alexis Sanchez tercihinde bulunacak Josep. Kağıt üstünde Alexis Sanchez'i çok inceledik, en doğrusu sahada takım içinde gözlemleyip analiz etmek olacak.

Birkaç olumsuz veri ona dair;

217 top sürmeyle Seria A'da ikinci sırada bu alanda, yine Serie A'da geçen sezon en çok faul kazanan oyuncu.

Barça'da topu ayağından çıkarma süresi diye gizli bir zamanlama var. Rakip faulü yapmadan o top kimin ayağında diğer arkadaşına iletilir, müdahale varsa hakem avantaja bırakır ve oyun sürer. Amaç oyun akışkanlığı hız ile bütünleştirmek, çünkü Barça'nın sistemi tamamen topa sahip olup boşlukları bulmaya dayalı ve ayakta bir saniye fazla tutulan top rakibin savunmasının oturması, pozisyon bulmanın zorlaşması anlamına geliyor. Alexis Sanchez'in bu yönünü törpülemesi gerekecek.

Top sürme meselesiyse Barça'da iki oyuncunun sorumluluğunda. Messi ve biraz da Iniesta. Andres'in görevi farklı, Xavi'nin hizasından gelerek oyunu açan çalımı atıyor topla ilerleyerek ve araya bırakıyor. Messi'nin sınırsız izni var dribling konusunda. Pedro ve Villa'ya verilmeyen bu görev Sanchez'e verilirse, kusursuzluk denkleminde oynama yapmak zorunda kalmayacak mıyız, kalacağız, sorun da burada! Üçüncü bir isim, diğer iki isimden rol çalmak, zaman yitirmek, top kaybında artış, topa daha az sahip ve daha çok savunma yapması gerekecek olan Barça demek, kusur yani.

Pep'in onu istemesinde tek sebep görebiliyorum. Birincisi Alexis Sanchez'in zamanla bazı özelliklerini tornadan geçirmesi ve takıma uyum sağlaması, Mascherano'da olduğu gibi. Bu sayede Pedro'nun daha hızlısına ve adam eksiltenine sahip bir takım sahada yer alacak, bu da zorluk derecesi yüksek maçlarda Messi'ye yardımcı olan ikinci bir adam olasılığını doğuruyor, özellikle Madrid maçlarında. 0 - 2 biten maçta Afellay'ın verdiği katkı gibi, daha fazlasını arıyor Guardiola.

***

J.Wilson'a göre en değerli Copa America oyuncuları; Tomas Rincon, Lugano, Vizcarrondo, Justo Villar (Muslera'dan iyi diyor ayrıca)

Sanal alemde Galatasaray için transfer borsası bir hayli spekülasyon içeriyor, isimlere bakılırsa Barça'dan Arsenal olmaya doğru evriliyoruz, fanteziye kaçalım;

4-2-3-1 | 1 / 2453 / 68 / 71011 / 9 : 1 Muslera 2 Eboue 3 H Balta 4 Tomas 5 Servet 6 Melo 7 C Kazım 8 Selçuk 9 Adebayor 10 Arda 11 Arshavin

-------------------------- Muslera----------------------------
Eboue----------Ujfalusi------------Servet-----------H Balta
-----------------------------Melo------------------------------
--------------------Selçuk-------------------------------------
------------------------------------Arda-----------------------
-----Colin Kazım------------------------------Arshavin------
---------------------------Adebayor---------------------------

Çok enteresan. Rijkaard'ın Arda'yı merkezde oynattığı döneme benzeyebilir, Melo'nun performansı önem kazanır, Selçuk yine en can alıcı oyuncu. Sabri'yi sağ bek yapıp Eboue sol bek denebilir. Bunlar hesaplanıyorsa aslında sol bek yabancı alınıp Sabri'yi sağ bek oynatmak daha sağlıklı olurdu.

24 Temmuz 2011

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

barça daima dedi ki...

interin yeni forması çok güzel....aynı çubuklu forma barçaya da uyarlansa iyi olurdu...ikincisi alexisi, sen aslansın!diye sahaya sürmezler herhalde.o takıma uyAmayacak tek adam vardı o da ibra idi.henry etoo gibiler uymuş.alexis mi uymaz!kime dudak kıvırıp şımarabilir.bel ki tiagoya belki afellaya...geri kalan aslanlar ve pep onu hizalayacaktır...filozof pep!special one'ı kulübeye ve press rooma oturtan adam!tek korkum umulmadık ve uzun sakatlıklar .bunun dışında her yol barçaya çıkar.copa catalunya dahil.selamlar.!