12 Haziran 2011

Barça'nın Futbol Şifreleri



Futbolun teorik olarak geldiği son seviye 2010 - 2011 Barçası'dır ve kusursuzluğa epey yakındır demiştim daha önce. Peki bu adamlar neler yapıyorlar saha içinde de bunu yakaladılar, biraz ona göz atalım, bu sefer görsel, geçmiş yazılarımda da detaylı incelemelerim olmuştu zaten, izleyin ve izletin futbolun selameti için;

http://www.youtube.com/watch?v=I6A_K8oWqfk

1974 Hollanda'nın yaydığı Total Futbol ana akım elbette ve Barça'nın da uyguladığı kurallar artı bunlara neler kattıkları;

- Topa rakipten daha fazla sahip olmak, en önemli unsur (Keep Possession)

Topa sahipseniz oyunun temposunu yönlendirebilirsiniz. Mental olarak ona sahip olmak onu kovalamaktan daha kolaydır. Ne kadar uzun süre saklarsanız rakibi o kadar çok sinirlendirir ve yorarsınız. Er ya da geç rakip oyuncular arasında boşluklar olacaktır.

Topa sahip olmanın aynı zamanda savunma görevi de vardır. Topa sahip olduğunuz sürece rakibiniz gol atamaz.

Guardiola 2008'de göreve geldiğinden bu yana yapılan 183 resmi maçın tamamında takım topla oynamada % 50'nin altına düşmedi. Ortalamalar 2008 - 2009'da % 65.8, 2009 - 2010'da % 68.7 ve 2010 - 2011'da % 73.4 şeklindeydi, sürekli bu yönde bir gelişim gösterildi.

- Aşırı / Şiddetli baskı yapmak, basmak (High Pressing)

Topa sahip olmadığınızda, bütün takım topu bir an önce kazanmak için çalışmak zorundadır. Neredeyse takımın tamamı rakip yarı sahada bulunduğundan, baskı rakiplerin işini çok zorlaştırır ve en önemli şey onları sadece hataya yönlendiren basmaktır, faul yapmak değil. Rakip kaleye 30 metre mesafede top kazanılırsa çabuk yaratılan tehlikeler doğar.

- Pozisyonları değiştirme (Switching Positions)

Hücum eden savunmacılar, savunma yapan hücumcular.

Pique'nin Madrid'de 2 - 6 biten maçta attığı gol, Alves'in top kaybı esnasında çok ilerde yakalanmasından doğan boşluğun Pedro tarafından kapatılması, köşe vuruşunda ceza sahasına gelen savunmacılardan dolayı oluşan kaos yapısının bir anda düzene dönüşmesi, Abidal'in oyunun gelişimine göre sağ bek bölgesinde kalması ve o görev tanımıyla kısa bir süre oynaması, Pique'nin keza sol bek olarak ve Dani Alves'in santrfor gibi. Messi'nin geri gelmelerinde o boşluğa Xavi'nin girmesi de bunun en güzel emsallerinden biridir, 5 - 0 biten Madrid maçının ilk golü.

- Savunma çizgisini ileri çıkarmak (High Defensive Line)

Savunma oyuncularının blok halinde hareket edip rakibi ofsayta düşürmesi, bunun yanında savunmayı orta sahaya kadar çıkarmak ve dönen topları ileri çıkarak basıp tekrar kazanmak ve hücumu yeniden olgunlaştırmak şeklinde özetlenebilir.

- Alanı genişletip daraltmak

Top rakipteyken ve takım savunma pozisyonundayken 10 oyuncunuzun yer aldığı alanı rakibin durumuna göre olabildiğince daraltırsınız. 1 / 7 oranı var resimde ve 20 oyuncu kareye giriyor.



Topu kazandığınız an, alanı genişletmeye başlarsınız. Oyun sizin istediğiniz normal haline döner, oyuncular arasında büyük boşluklar vardır.

Topa sahip olup, pozisyonları değiştirip, rakibin topu kovalamasını sağlarsınız.

- Topla rahat davranabilen kaleci

Kalecinizin top tekniği standart bir orta saha oyuncusu düzeyindedir ve yarım metre yakınında basan rakip olsa bile pas yapmayı tercih eder. Böylelikle savunmadan hücuma geçişin başlangıcını oluşturur ve topu uzun vurmadığından kaybetmeyi de engeller.

- Kısa kale vuruşları

Merkez savunmacılar taç çizgisine doğru ve ceza sahasına paralel olarak açılırlar ve kaleci atışını onlara pas olarak yapar.

- Kısa köşe vuruşları

Ceza sahasına orta yapıp savunmada eksik yakalanmak yerine burda da topun kaybedilmemesi önceliği vardır. Xavi & Messi ve ceza sahası çaprazında bekleyen Iniesta üzerinden kurgulanan organizasyonda köşe vuruşunu yapan oyuncu ceza sahasına kaçırabilir, topu Iniesta'ya aktardıktan sonra. Messi için de geçerlidir bu durum, savunma çok öne çıkıp risk alırsa ve köşe vuruşunun kullanıldığı tarafa doğru yığılırsa da arkaya koşu yapanlar ödüllendirilir.

- Takım arkadaşları için boşluk yaratma (Creating Space)

Pası veren ve alan oyuncunun sürekli yer değiştirip pas açısına çıkması üzerinden oluşturulur. Oyun akışkanlığının temel unsurlarından biridir. Ceza sahası çevresinde yapılan çapraz, yanıltıcı koşularla da gol pozisyonu doğmasının önünü açar. 5 - 1 biten Shakhtar maçında Iniesta ve Keita ters taraflara yaptıkları koşularla, dördüncü golü yaratmaları gibi.





Özellikle Alves'in Messi'yle yaptığı pas alışverişlerindeki topsuz koşularının, Messi'nin daha rahat şut olanağı bulmasını sağladığını gözlemleyebilirsiniz.



- Orta sahayı domine edip topluca hücum etmek

Messi'nin sürekli geriye gelip top alması ve sayısal üstünlüğü sağlaması dominasyon için yapılan hamlelerden sadece biridir.

- Formasyonlar

Klasik 4 - 3 - 3, pas akışkanlığını en çok artıran sistem, yayılımdan ötürü. Messi'nin sahte 9 numara oynamasıyla 4 - 6 - 0 dizilimi, yer yer 3 - 4 - 3 (veya 3 - 6 - 1 ve 3 - 3 - 3 - 1) ile savunmanın üçlenmesi ve iki stoperin arasına süpürücü bir orta saha oyuncusunun girmesi. Bunun sonucunda stoperler bek bölgesine kayıyor, bekler de açık oyuncusu gibi davranabiliyorlar.



(Youtube videosunda belirtilen bazı formasyon ve oyuncu dağılımları doğru değil, bunu da belirteyim)

Uygulamalardan bir kısmını bile belirli seviyelere taşıyan takımlar başarılı olma yolunda önemli bir adım atmış sayılıyorlar.

12 Haziran Pazar

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

Adsız dedi ki...

guardiolanın td liğini sorgulayanlar.herkes bu takımı oynatır diyenler.bu yazıyı okusunlar.guardiola gerçekten bu takımı oynatıyor.takım da sabırla devam ediyor.biz de zevk alıyoruz..elhamdü...seneye eli rahatlatacak bi orta saha ve forvet..mutlaka.

Adsız dedi ki...

Basit gözüken bir vuruş tekniğini bile yıllarca tekrar ederek çalışan, şanssızlığa yer bırakmayan bir masa tenisçisi gibiler. Seyirciysen zevkli, rakipsen son derece sinir bozucu.