16 Mayıs 2011

"Her Telden" Bölüm 2



19 Mart'ta, Tayfur Havutçu'nun Teknik Direktör olarak çıktığı ilk maç sonrası yazmıştım bunları;

Beşiktaş en doğru kadroyla (Rüştü, Ekrem, Toraman, İsmail ve Necip 5 yerli + 6 yabancı, Ferrari, Ernst, Guti, Quaresma, Simao, Bobo) ve formasyonla (4 - 2 - 3 - 1) sahadaydı.

Devreyi yenik de kapasalar, ikinci yarı çok güzel oynadılar, kağıt üzerinde ve taraftarın zihnindeki doğruların kesişimiden yararlanmıştı Tayfur Havutçu. Yedekleri tamamını bilmiyorum ama ortak akıl, Bobo & Almeida ve Ernst ya da Guti & Fernandes değişiklikleri olabileceği yönündeydi, ikisini de kullandılar, hakikaten ilginç. Tayfur'un ilk maçından, Schuster'in haftalardır yapmadığı -doğru- hamleleri yapması beni çok şaşırttı, takdir ettim kendisini.


Bu süre zarfında 9 maça çıkmış lig + kupa ve 4 galibiyet 4 beraberlik 1 yenilgisi var, bir de Bursa'nın hükmen yenik sayılması. Beraberliklerden biri de kupa finali, penaltılarda kazandılar. Hiç fena değil, Schuster sonrası, şimdilik beni yanıltmadı.

2 + 1 yıllık sözleşmeyle devam kararı alınmış, bence çok daha başarılı olabilir.

***

Sergio Busquets UEFA tarafından yapılan ırkçılık soruşturmasında suçsuz bulundu. Oyuncu ve Guardiola'nın söylemi zaten maymun değil sinirlisin dediği yönündeydi. (İspanyolca veya Katalanca birbirine yakın iki sözcük) Herhangi bir kanıt, rapor, tanık olmaması kararı almada etkili olmuş. Real Madrid yine her şeyi çarpıttı, Karanka ısrarla üzerinde durdu olayın, Mourinho cezalıydı, bir şey diyemedi, son bir çabayla zarar vermeya çalıştılar ama başaramadılar. Çamur at izi kalsın mantığı, kimse bu kararı hatırlamaz, dezenformasyon sonucu maymun demişti olur bu olay beş on yıl sonra sosyal medyada.

http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/disciplinary/news/newsid=1631780.html

***

Mehmet Akyüz haberleri sonrası;

1. ligden savunmaya yönelik oyuncu dışında yerli -yabancı değil, Emenike, Zenke doğru yatırım aslında- almamak daha doğru. Bizdeki altyapılarda genelde oyuncu yetenekliyse hücumdan başlayıp kaleciliğe doğru geriye gitme oluyor, gerçi Avrupa'da da bu şekilde. Çok yetenekli adam hücum bölgesinde kalıyor genellikle ve bu adam belli bir yaşa gelip keşfedilemediyse, 2. ligde kaldıysa yani, o kadar da yetenekli değildir algısı oluşuyor haliyle.

Xavi La Masia'da forvet başlamış, oyun görüşü, pas yeteneği hemen keşfedilince ve hızlı olmadığı anlaşınca, anında orta sahaya kaydırmışlar. Bu tür emsaller çok var. Mehmet Akyüz, Mehmet Batdal çok yetenekli olsaydı zaten şimdiden daha iyi yerlere gelirlerdi, hücum bölgesinde kaldıkları için. Samsunspor'dan Kemal'in kariyeri böyle gelişmiş olabilir, bu yüzden hayal kırıklığı yaratacak bir performans sunmaz, Adanaspor'dan Ersan Gülüm gibi. Elbette genellemeyi bozan isimler çıkacaktır, Altay'dan Okay misal, gerçi o da daha 17 yaşında, 24 - 25 yaşına geldiğinde hala aynı seviyede takımlarda kalırsa, bu kategoriye girer.

***

Adana Demirspor 1. lige yükselme yolunda ilerliyor. Çarşamba Bandırma ve 22 Mayıs'ta final var Antalya'da. Mavi Şimşekler'in şeytanın bacağını kırmasının zamanı geldi de geçiyor.

***

Sivas'ta taraftar çoğunluğu Fenerbahçe'de olacakmış, şimdiden şampiyonluk psikolojisi üretiyorlar, Samsunspor maçını anımsadım 2001'deki. İlhan ve Tümer'in ön protokol imzaladığı dedikoduları ayyuka çıkmıştı. İlk golü -ertesi sezon Fener'e giden Ali Akdeniz atmıştı sanırım- yiyip devreden sonra şahlanabilirler yine, çok belli olmasın hesabına her şey.

http://www.dha.com.tr/sivas-4-eylul-stadinda-oynanacak-sivasspor-fenerbahce-karsilasmasinda-tribunlerin-yarisi-fenerbahcenin-son-dakika-haberi_162213.html

***

Tavşanlı Linyit'in Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay yardımcı antrenör olarak çok iyi bir yabancı teknik adamın yanında -Louis Van Gaal gibi bir Hollandalı özellikle, Ajax'da çalışmış sanırım- yarar sağlar. Adam bildiğin filozof.

Barçalaşma süreci bitmiş ayrıca, bizim Calzada'yı dışlamışlar, Kurth ve Kenyon duruyor hala dedikodu tandanslı haberlerde.

Terim geliyor gibi, enteresan bir deneyim olacak her yönden.

***

UNICEF anlaşması devam edecek, Mourinho endişeli. Formanın arkasına taşınıyor, sırt numarasının altına. Önde Qatar Foundation yazacak bilindiği üzre.

16 Mayıs 2011

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İki anekdot: Tavşanlı Linyitspor'un süper lige yükselmesi lige renk katar. Bıktık, sıkıldık artık aynı takımlardan. Belediye takımı ya da renksiz tatsız tuzsuz Rizespor değil de Ordu ya da Tavşanlı yükselir umarım. Tavşanlı'nın teknik direktörünü neden deneyimli bir hocanın yanında yardımcı hoca olarak görmek istiyorsunuz? Süper lige çıktı mı ilk iş takımı süper lige çıkartan hocayla yollarını ayrılan camialardan da sıkılmadık mı? Bir kez de kim çıkarttıysa o devam etsin ve dileyelim başarılı olsun. Bucaspor'un hali ortada. Bir Bülent tercihi nelere mal oldu. Fena mı olurdu kendilerini çıkartan hocayla devam etseler?.. Ayrıca bu şike-şaibe söylentileri de artık kabak tadı verdi. Bu her sene böyle mi devam edecek? Galatasaray şampiyon olursa Galatasaray, Fener olursa Fener, Beşiktaş olursa Beşiktaş, her şampiyon zanlı mı olacak? O kadar kafayı komplo teorilerine gömdük ki resmen akıl tutulması yaşıyoruz. Sanki Fenerbahçe'nin kadro kalitesi, formu ve iddiasi gereği Sivasspor'u yenmesi normal bir olay değilmiş gibi, "şöyle yapacaklar da çaktırmayacaklar hileyi" diye konuşuyoruz, skor atışı ola ki tutarsa da böbürleneceğiz herhalde. Sivasspor bu ligin 15.si değil mi allah aşkına? La Liga'yı kılı kırk yararak değerlendiren adamla, süper lige gelince kahvedeki vatandaş gibi konuşan adam aynı adam mı, gerçekten merak ediyorum.