05 Kasım 2010

Kaptanlar & Teknik Adamlar @ Barça



Bir dönem kafayı takmıştım, forma numaralandırmayı bile belirli bir sistematiğe oturtan bir kulübün, kaptan seçimleri ve bunun Teknik Adam tercihine yansımaları da benzer şekilde oluyor mu diye? Araştırmaya göz atalım;

Kaptanlar

2010 - 2004 Carles Puyol
2004 - 2001 Luis Enrique
2001 - 1997 Joseph Guardiola
1997 - 1996 Gheorghe Popescu
1996 - 1993 Jose Maria Bakero
1993 - ???? José Ramón Alexanco

Teknik Adamlar

2010 - 2008 Joseph Guardiola
2008 - 2003 Frank Rijkaard
6 ay Radomir Antic
2003 - 2002 Louis Van Gaal
2002 - 2001 Charles Rexach
2001 - 2000 Lorenzo Serre Ferrer
2000 - 1997 Louis Van Gaal
1997 - 1996 Bobby Robson
1996 - 1988 Johan Cruyff

Sırayla şu an kim ne yapıyor, Barça'de ne görevler aldı, bakalım;

Önbilgi - FC Barcelona futbol akademisi, kısa adıyla La Masia, 1979 yılında Cruyff'un Başkan Nunez'e tavsiyesiyle kuruldu. Ajax altyapısı örnek alındı.

Güzel oynun özü Linus Michels'in Total Futbol felsefesine dayanır. Cruyff'la birlikte Tiki Taka'ya evrilir düzen.

Kaptanlar

Puyol hala takımın kaptanı. Xavi, Puyol'a denk gelmesinden dolayı hiçbir zaman kaptan olamadı, Puyol oynamadığında senyera kolundaydı. Kaptan olmaması Teknik Adamlığı'na engel değil ancak takımı yönetmeye giden yol biraz da senyerayı takmaktan geçiyor son yıllarda.

Luis Enrique şu an FC Barcelona B takımının Teknik Adamı. Barça'da kaptanlık da yapmıştı, teoriyi doğruluyor ve Pep'ten sonra sıra onda aslında. Barça B'yi 2. Ligde -ilk üç La Liga'ya yükseliyor- 2. yapmayı başardı, bu yıl da takım 4. sırada.

Guardiola FC Barcelona'nın başında Teknik Adam olarak. Daha önce B Takımı'nı 3. Ligden 2. lige taşıdı, şampiyon apoletiyle ve görevi devretti Luis Enrique'ye. 2 yılda 8 Kupa -2 La Liga, 1 CL- kazandı.

Popescu, Hagi'yle beraber bir yıl oynadı Barça'da, önca Hagi Galatasaray'ın yolunu tuttu, ertesi yıl da Popescu. Teknik Adamlık kariyeri hiç olmadı, Hagi'yse ikinci defa Galatasaray'ın başında, Barça'nınkilere benzer bir hikayeyle.

Bakero, Rüya Takım'ın pek çok Basklı oyuncusundan sadece biriydi ve kaptanlığa kadar yükseldi. Oynamayı bıraktıktan sonra Serra Ferrer ve Van Gaal'in yanında çalıştı Barça'da. Şu an Lech Poznan'ı çalıştırıyor, gerçi göreve dün başladı ve Manchester City'i 3 - 1 yenmeyi başardılar. Önceki maceraları hüsranla sonuçlanmıştı.

Alexanco'yu çok hatırlamıyorum. Rexach'ın asistanlığını yapmış, diğer isimler gibi kulüple mutlaka bir yerlerde kesişmiş yolları. 2005'te genç takımların koordinatörlüğü görevini aldı ve yakın zamanda ayrıldı bu işten.

Teknik Adamlar

Pep'i daha fazla anlatmaya gerek yok.

Rijkaard'dan da bahsetmeyelim artık, onu Xavi, Messi, Laporta, Cruyff övmeye devam etsin. Ajax ve Hollanda etkisinin Barça yansımalarından biriydi her kademede, Cruyff'un önerisiydi zaten. Galatasaray'ı çalıştırdı Barça'dan sonra. Bu iki kulübün tarihi ne de çok çakışıyor!

Antic'e de çok değinmiyorum, çok kısa süre kaldı, kriz zamanlarıydı. Atletico Madrid performansıyla getirilmişti takımın başına, Barça'nın kimliğinden uzak bir tercih idi.

Van Gaal, FC Bayern'i Avrupa'nın zirvesine yeniden taşıdı. AZ Alkmaar'ı bir yere getirdi. Barça'da başardıkları tartışılmaz. O da aynı Rijkaard gibi Ajax, Hollanda tarzından dolayı seçilmişti. Günümüzün en popüler Teknik Adamı Jose Mourinho 97 - 00 arasında yardımcısıydı Barça'da. Hatta Jose Mourinho'ya FC Barcelona B takımını emanet etti. Jose Mourinho'dan önce FC Barcelona B takımında Sevilla'ya harika günler yaşatan Juande Ramos görev almıştı.

Rexach, kısa bir süre Barça'nın Teknik Adamlığı'nı yapsa da, Cruyff'un Rüya Takımı'nda yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Zaten birliktelikleri futbolculuk dönemlerinden gelir. Rexach da diğer pek çok ünlü Teknik Adam gibi, FC Barcelona B ile başlamıştır takım yönetmeye. Cruyff Barça'dan ayrıldıktan sonra Rexach kulüpte kalmış ve bu olay aralarının açılmasına sebep olmuştur. Ve bu tercih bir başka ilginç sonucu doğurmuştur, kulüp tarihinin satır aralarından sürmanşete taşınacak bir öyküyü barındıran. Rexach, Messi'yi keşfetmiş ve Katalunya'ya getirmiştir hastalığını tedavi etmek pahasına.

Serra Ferrer de kriz dönemi tercihlerinden biriydi. Van Gaal'in yardımcısıydı daha önce. Göreve gelmesinde bunun etkisi vardı.

Sir Robson, çok bilmediğim biri, Mourinho'yu Barça'yla tanıştıran isim. PSV'den gelmesinin de etkisiyle Ronaldo'yı takıma transfer etmişti.

Ve Johan, o, o her şeyi yaratan. Ajax to FC Barcelona başarı formülünün mucidi. 26 Mayıs 1973'de Franco'yu çimlere gömene kadar kovalayan Sarı Fare. Di Stefano'yu Barça'dan koparanlardan Franco'nun takımına gitmem diyerek intikam alan, Sant Jordi'nin babası. La Masia'yı yaratan, büyüten, Rüya Takımı kuran, Barça'yı Avrupa'nın zirvesine çıkartan deha, futbol filozofu, onursal başkan, Camp Nou'da hep aynı koltuğa düşen büyük gölge, Johan, o, o her şeyi yaratan.

Birkaç ek bilgi - Şu an Barça bünyesinde Juvenil B'yi çalıştıran Sergi'yi de unutmamak gerekir. FC Barcelona B'de yaş sınırı yok, 2. ligde oynuyorlar. Juvenil A 17 - 19 yaş arası, Juvenil B 15 - 17 yaş arası oyunculardan oluşuyor, daha alt kategoriler de var.

Sergi de La Masia çıkışlı bir isim, Barça'da da yaklaşık 10 yıl oynadı. Onun ters kademesinde yine altyapıdan gelen Albert Ferrer oynamaktaydı. Vitesse'yi çalıştırmaya başladı Teknik Adam olarak.

Rüya Takım'ın parçalarından Txiki, Laporta'nın gelişiyle Sportif Direktörlüğe getirildi ve Barça tarihinin en güzel günlerinin yaşanmasında büyük çaba harcadı.

Rüya Takım'ın bir başka parçası Zubizaretta da, şu an Sportif Direktör. 92 Finali'nde kaptan olarak sahaya çıkmıştı, Alexanco yedek iken, bunu da not edelim.

Rüya Takım'dan Amor, şu an kulübün Genç Takımlardan sorumlu Sportif Direktörü. O da La Masia'dan yetişme.

Guardiola'nın B Takımdan bu yana yardımcılığını yapan Tita Vilanova da La Masia'da başladı futbola, Pep'le aynı dönem. Daha fazla yükselemedi ama bu genç takım arkadaşlığı, görev olarak geri döndü ona.

Sergio'nun babası Carles Busquest de kaleci antrenörü şu an. Rüya Takım da Zubizaretta'nın yedeğiydi. La Masia çıkışlı bir başka isim. Ali Sami Yen'de Arif'in topunu içeri alıp, bizleri sevince boğmuştu. Zubi bırakınca iki yıl kalede durdu, daha iyi olamayacağı anlaşılınca başka isimlere yöneldiler mecburen yoksa Katalan kontenjanından Valdes gibi devralacaktı kaleyi. Barça'nın Nezihi'si kısaca. En azından oğlu katkı veriyor.

Ve yazının başlangıcı, sebebi Xavi, Barça'nın felsefesi, Puyol'sa ruhu. Savaşçı kaptanının arkasında bekleyen ve sahada önünde yer alan komutan, geleceğin Guardiola'sı. Ama öncelik sırası Luis Enrique'de.

FC Barcelona'nın son 30 yılının özeti gibi Kaptanlar ve Teknik Adamlar kısmı. Kopmaz bağlarla bağlılar kulüplerine ve eninde sonunda, bir yerlerde görev sırası gelecek onlara da, hak ettikleri gibi. Onları yetiştiren, büyüten ve onlarla büyüyen, yükselen, aidiyet hissettikleri, taraftarı oldukları, ailelerinin de taraftarı olduğu kulüp için, kimlikleri için, ülkeleri ve halkları için emek vermeye devam edecekler ve sonunda kazanan yine onlar olacak.

5 Kasım 2010

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

nusret dedi ki...

1996-97 sezonu,Barcelona'nın kaptanı Gheorghe Popescu.

1999-2000 sezonu,Galatasaray'ın kaptanları;

Bülent Korkmaz
Tugay Kerimoğlu
Hakan Şükür

Tugay Kerimoğlu ve Hakan Şükür'ün ayrılmaları sonrası,2000-01 sezonu Galatasaray'ın kaptanları;

Bülent Korkmaz
Gheorghe Popescu
Suat Kaya

Barcelona'nın Kupa Galipleri Kupası'nı kaldırmış kaptanı olarak Galatasaray'a gelen Gheorghe Popescu'nun kaptan olması konusunda Okan Buruk Bey(!)'in tepkisini hatırladım.

Hem Barça kaptanlığı hem de Galatasaray kaptanlığı çok yakışmıştı be Popa!