20 Haziran 2010

Transfer Denemeleri



Adnan Polat'ın 2 defansif orta saha transfer etmeyi düşünüyoruz söylemi üzerinden bir deneme yanılma planı gerçekleştirelim;

Rijkaard önümüzdeki sezon 4 - 3 - 3 yerine daha sağlam ve Türkiye ligine uygun bir 4 - 2 - 3 - 1 düşünüyor anlamı çıkarılabilir bu söylemden.

Brezilya'da Elano 4 - 2 - 3 - 1'de üçlünün sağında oynuyor ve kanımca başarılı da, görev adamı, tamamlayıcı bir parça. 4 - 3 - 3'ten vazgeçip 2 defansif orta sahalı bir 4 - 2 - 3 - 1 formasyonunda Keita üçlünün sağında, en verimli olduğu yerde, Arda solunda, en verimli olduğu yerde ve zorunlu olarak Elano üçlünün ortasında konumlanır. Yer değiştirerek de oynarlar maç içersinde. Elano, Brezilya Milli Takımı'nda olduğu gibi sağa, Keita'ya sürekli yaklaşır, koşu yoluna pas atar, şut olasılığını artırır, arkaya sarkar, verkaca rahat girer. Eğer alınacak defansif orta sahalardan biri çok farklı görevler alabilen bir oyuncu olursa, 4 - 3- 3 formasyonuna da şans tanır yeri geldiğinde, öne atılabilir bu oyuncu ve yanına da Elano geçer ancak Elano'nun burada verimsiz olduğu bilinen bir gerçek, yine de denemekten büyük zarar gelmeyecektir.

Yönetimin düşünce olarak 2 defansif orta saha planı gayet mantıklı, sadece vizyona yakışır, seviyeyi düşürmeyecek, tereddüt edilmeyecek isimler transfer edilmeli. Daha da yabancı hakkı var, Kewell kalsa ve sakatlık olasılığını da göz önüne alıp 9 yabancı içeren bir kadro bile kurulabilir, yabancı sayısındaki artış Rijkaard'a kolaylık sağlar, sahaya yansıtmak istedikleri açısından. Yabancı bir kaleci de şart kanımca. Baros'u yedeklemek için yabancı kontenjanından bir ismi çok az oynatmak lüks kaçacaktır, keza Sercan da çok pahalı bir yedek olur, akılcı olmaz. Sercan ve Baros beraber düşünülürse de bütün bu planlar bir çırpıda silinmiş olur, böyle bir tutarsızlığı düşünmek bile istemiyorum. Bir de Avrupa'da oynayan Türk oyuncuların uyumu daha hızlı olacaktır, Servet, Topal gibi isimlere göre, onlara da mutlaka yönelmek gerekiyor.

Yabancı kontenjanı konusunuda sayısız isim dile getirilebilir, ben sadece ihtiyaç dahilinde ve gönlümden geçen isimleri belirtmek istiyorum;

Thomas Sorensen (Stoke City) Ryan Nelsen (Blackburn Rovers) Christian Poulsen (Juventus) Mikel Arteta (Everton)

Mevcut olması gerekenler: Lucas Neill, Elano, Kader Keita, Harry Kewell, Milan Baros

9 yabancı ediyor, kontenjan 10 zaten. Bu kadronun kurulma şansı zayıf olsa da ekonomik yönden -her ne kadar çok büyük yatırımlar istemese de- Gio'nun da 10. isim olarak tutulmasını isterdim.

2 farklı strateji dönüyor zihinlerde, birincisi 4 - 3 - 3'e yani Rijkaard'ın felsefesine uygun isimler bulunarak -mutlaka ilk 11'de yer alacak 5 Türk dahil buna- yola Barça modeliyle devam edilmesi, ikincisi geçtiğimiz yıldan ders alıp kısa vadeli bir alternatif yol üretmek ve çift önliberolu, Elano'lu yeni bir formasyon, görev dağılımıyla başarı kovalamak. Şu an ikinci alternatif daha akılcı duruyor her ne kadar yabancı seçimlerimden de -Elano türü Arteta- anlaşılacağı üzere birinci yolu istiyor gözüksem de.

Türk oyuncu havuzuna göz atalım bir de;

Aurelio, Tuncay, Semih, C Kazım, Volkan, G Gönül, E Belözoğlu, N Kahveci, İ Toraman
Caner, V Kavlak, Y Pehlivan, Ö Toprak, M Fathi, S Taşçı, S Bolat, G Inler, N Şahin, Mevlüt, E Derdiyok, M Özil
Ozan, V Şen, Sercan
Selçuk, Necati, Onur Kıvrak
Hamit

Bazı isimlerin transferi imkansıza yakın, ekonomik ve tercih gibi sebeplerden ötürü. Şerh koyacağım isimler de var listede. Sadece seviye olarak Galatasaray'da oynayabilecekler üzerinden bir havuz gibi düşünülebilir, bu listeden mutlaka transfer yapılması gerekiyor.

Yakın zamanda konuya dair üç yazı sunmuştum;

http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/05/hiddink-ve-beklentiler.html

http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/05/derin-galatasaray.html

http://erenlogoglu.blogspot.com/2010/04/transferde-strateji-zaman.html

Benzer düşünceler içeriyordu, doğru yabancı seçimleri ve Avrupa'da altyapı eğitimini tamamlamış yerli oyuncular. Özellikle dikkate alınması gereken kısım bu. Ligden yerli oyuncu transfer etmenin zorlukları biliniyorken bu yola başvurmak da gayet rasyonel. Milli Takımın vazgeçilemeyecek üç oyuncusundan -Hamit, Arda ve Tuncay- ikisini aynı takımda buluşturabilmek de önemli. Tuncay, Fenerbahçe'nin Arda'sı gibiydi bir dönem, altyapıdan gelmese de. Onu transfer etmek hem kanat oyuncularına opsiyon sunma, en zorunlu hallerde forvet pozisyonunda bile rotasyona girme ve ezeli rakibe en çarpıcı tokadı atma adına önemli bir hamle olur. Daha önce de dile getirdiğim gibi Semih ve Aurelio da akla yatan isimler. C Kazım da keza. Diğer isimleri Fenerbahçe bırakmaz, Galatasaray da istemez gibime geliyor. Şampiyonlar Ligi'ne katılacak Bursaspor'dan ve yeni bir hava yakalamış olan Trabzonspor'dan oyuncu koparmak çok zor. Necati de geri dönmek istemeyecektir, sözleşme de yeniledi, Hamit de Almanya'da bir sene daha kalmak istediğini belirtti. Geriye de zaten yine bahsedilen yurtdışında oynayan yerli isimler kalıyor, Özil imkansız ötesi, diğerleri de bonservisleri dahilinde transferleri düşünülebilecek isimler.

Görünen şu ki;

Aykut, Ufuk, Sabri, Neill, H Balta, Ali Turan, Çağlar, Musa, E Çolak, S Özkan, Arda, Baros, M Batdal gelecek sezon kadroda olacaklar.

Elano ve Keita kalma olasılığı yüksek diğer iki isim.

Uğur, E Güngör, Servet, G Zan takas ya da bonservisi verilerek gönderilmek isteniyor.

Kewell ve Gio hakkında muhtemelen Dünya Kupası sonrası karar verilecek.

Pesimist olmak için çok fazla argüman var iken optimist olmayı seçeceğim futbolda, basketboldaysa tam tersi. Belki de radikal olma çabasıdır. Hala ve ısrarla yabancı kalecinin şart olduğuna -bu kesinlikle Enyawa gibi birkaç maç iyi oynayan biri değil, çok tecrübeli Schwarzer, Sorensen ayarında olmalı- inanıyorum. Yerli futbolcu havuzundan özellikle yurtdışında olanlardan birkaç transfer mutlaka yapılmalı, performansı düşmüş kendini tekrar gösterme şansını yakalayabilecek Tuncay, Marco gibi isimler de mutlaka düşünülmelidir. Alternatifi bol olmayan ve doğru yapılanmayan bir kadronun ne kadar şöhretli oyuncu barındırırsa barındırsın başarılı olamayacağı önümüzde çıplak bir şekilde duruyor.

Transferler gerçekleştikçe daha detaylı ve ana planı daha iyi okuyarak yeni ve sağlıklı yorumlara girilebilir, şu an yapılan beyin fırtınasından öteye geçmeyecektir.

20 Haziran 2010

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

Can dedi ki...

Dünya Kupası'nda beni çok etkileyen oyuncuların başında Nijeryalı Lukman Haruna geliyor. Genç oyuncu tercihinden bahsediliyor hali hazırda. Nijerya'nın elenmesi durumunda piyasası daha fazla artmayacak bir oyuncu. Ayakları düzgün, devamlılığı iyi ve sahayı kullanıyor. Canlı seyretmek lazım böyle adamları ama ben etkilendim.

Kaleci konusunda hem fikirim. Stoper konusunda ise, eğer lig ön planda ise rotasyonun iyi olduğunu düşünüyorum. Zaten kalanların oynaması halinde 2 orta saha oyuncusu ile 6'ya ulaşıyoruz. Kaleciye de yer kalmıyor.

Teşekkür ederim, kolay gelsin.

CaRtMaNtR dedi ki...

Aslında para konusunda takımın durumu hakkında çok net fikirlerim olmasada söz konusu orta sahaya alınması düşünülen iki yabancı Diaby - De Jong tarzı bir ikili olsa gerçekten çok faydalı olacaktır. Diaby inanılmaz fiziki özellikleri ve hem kendi yarı sahasında hemde rakip yarı sahada etkin olabilmesi bakımından önemli bir oyuncu.

Keza De Jong'da Ajax alt yapısından çıkmış bir isim olarak sisteme kolaylıkla adapte olabilecektir.

Ayrıca hala iki oyuncununda nispeten genç sayılacak isimler olması ilerde kendileri üzerinden kar edilmesini mümkün kılacaktır.

Tabi bu olabilecek en uç örnekti. Buna alternatif olarak Haruna yada onun gibi fiziği kuvvetli tercihen afrika kökenli bir oyuncu ile Hernanes yada Ramires tarzı güney amerikalı defansif olarak nispeten zayıf olsada orta sahanın pas yollarını açabilecek ve geçen sene Elano'nun zorlandığı pozisyonu kıvırabilecek bir oyuncu alınabilir.

Yerli transferinde ise Yasin Pehlivan ve Veli Kavlak muhakkak alınması gereken oyuncular bana kalırsa. Yasin yanılmıyorsam hem önlibero hemde stoper oynayabilecek yeterlilikte bir adam bu sayede Mehmet Topal tarzı bir oyuncu yaratılabilir kendisinden

Veli Kavlak'tan ise hem Elano'ya hemde Arda'ya sol çizgide ve forvet arkasında ciddi destek alınabilir.

Bu iki oyuncu haricinde defansif açıdan gerekli gördüğüm iki oyuncudan Serdar Taşçı için şartlan zorlanmalı diye düşünsemde onunda gelmesini olası görmüyorum. Fakat en az onun kadar potansiyelli olsada henüz o kadar önplana çıkmamış Ömer Toprak'ta son derece önemli bir transfer olabilir.

Bunlara ek olarak bank asya playofflarında Adanaspor maçlarında izlenen Avustralya asıllı Eren (sanırım adı buydu) hem Neill ile anlaşabilmesi hemde yerli oyuncu olması açısından düşünülebilir.

Sol bek konusunda ise son sezon performanı hakkında fazla bilgi sahibi olmasamda Malik Fathi ciddi anlamda düşünülmesi gereken bir isim. Onun alınması Hakan Balta'yı bence daha yararlı olacağı stoper pozisyonna kaydırabilir.

Birde geçen sene Bundesliga'dan süpriz bir şekilde düşen Hertha Berlin'in genç oyuncuları izlenmeli. Özellikle Gojko Kacar muhakkak üzerinde durulması gereken aranan tarzda bir oyuncu.