15 Mayıs 2010

Fantasy Premier League Sezon Analizi 2



Oyun hakkında geçtiğimiz sezon açıklayıcı olduğuna inandığım bilgiler sunmuştum, özellikle oyunun -sanal futbolun- sunduğu verilerin, performans değerlendirmelerinin, reel futbola ne kadar yakın olduğunun altının çizilmesi gerekiyor. Transfer sezonu öncesi açık bir bilgi havuzu oyun.

http://erenlogoglu.blogspot.com/2009/05/fantasy-premier-league-sezon-analizi.html

Premier League, an itibariyle dünyanın en üst düzey ligi. Tempo ve sertlik açısından La Liga'nın çok ilersinde. Messi'nin İngiliz takımlarına gol atamıyor istatistiği -Arsenal'a 4 gol atarak bunu kırdı, Jose takımları karşısında hala boynu bükük- ve Ronaldo'nun La Liga'ya getirdiği etki, Ada futbolunun farklı bir yerde olduğunun yalın anlatımları gibi.

Rüya Takım ile ilgilenmek yerine, Galatasaray'a gelmesi daha muhtemel oyuncular üzerinden bir bakış sunacağım;

Öncelikle yılın takımından başlayalım;

Kaleci: Reina (Liverpool)
Savunmacılar: Dunne (A Villa), Terry (Chelsea), Evra (ManUtd)
Orta Saha Oyuncuları: Lampard (Chelsea), Fabregas (Arsenal), Milner (A Villa), Malouda (Chelsea)
Forvet: Drogba (Chelsea), Rooney (ManUtd), Tevez (ManCity)

Kaleciler:

Capello'nun Dünya Kupası kadrosuna girmeyi başaran Joe Hart, sezonun en değerli kalecilerinden biri, Birmingham City'nin başarısında en önemli rol onun. Genç ve gelecek vaad ediyor olması da bir başka avantajı ancak bu aynı zamanda bir dezavantaj, ada dışına çıkması şimdilik zor gözüküyor zaten M City'nin kiralık gönderdiği bir oyuncuydu.

Sorensen, 2 yıldır çok iyi performans koyuyor ortaya Stoke City'de. Çok tecrübeli bir isim, güven veriyor duruşuyla.

Savunmacılar;

Tottenham'dan Gareth Bale. Sol iç ve bek pozisyonlarında çok başarılı bir sezon geçirdi. 3 gol, 5 asist ve 24 bonus puanı var, muazzam. 1713 dakika gibi az bir süre almasına rağmen 100 puan barajını geçti.

Bir başka sol bek Leighton Baines, Everton'dan. Tam bir duran top ustası. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısından itibaren yükselen bir form grafiği var. 9 asistle oynadı bu sezon.

Merkez savunmacı olarak, her yıl üzerine koyan ve birkaç yıl sonra Terry, Ferdinand statüsüne erişmesini beklediğim Ryan Shawcross var Stoke City'den. Talihsiz bir sakatlama olayıyla bu yıl çok anılsa da, performansı da konuşulmaya değerdi.

Liverpool'dan Kyrigiakos sezonun ikinci yarısında daha çok süre almaya başlayıp gayet etkileyici bir performans sergiledi. Everton maçında kırmızı kart görüp hız kesmese çok yüksek puanlara ulaşabilirdi.

Blackburn'den Ryan Nelsen bir başka başarılı isimdi. 4 gol atmasıyla da dikkat çekiyor. Lider bir oyuncu, Şubat sonuna doğru ciddi bir sakatlık geçirmesine rağmen kısa sürede takıma dönmeyi başardı.

Orta Saha Oyuncuları;

Bu mevkide sezonun en başarılı isimleri hep bilinen oyuncular, Lampard, Fabregas gibi. Bir başka isim, James Milner -Yeni Lampard, oyun tarzıyla- müthiş bir yıl geçirdi 7 gol ve 12 asistle.

Chelsea ve orta sahasından bahsetmemek olmaz. Son haftalarda Ballack ve Lampard box to box modunda, geriden gelip atağa katılıyorlar, pas dağıtıyorlar, rakibi bozuyorlar, adam kovalıyorlar. Kenarlarda Kalou ve Malouda, driplingleriyle, sıklıkla ceza sahasında ters kademeden gol koklarken bulabileceğiniz iki isim. İleride Anelka, daha çok sağ açık mevkisine yakın pozisyonda ve en uçta yırtıcı, bitirici, santrforun tanımı Drogba. Mikel'siz -önliberosuz- bu yeni yapı çok başarılı oldu bütünden ayrılmadan hareket edebilen blokları sayesinde. Futbola farklı bir soluk getirebilir.

Oyun, Chelsea'nin hakkını her alanda vermiş. Ligin ilk ve son üçü, oyuncularının toplam puanlarıyla oluşturulan sıralamada da aynı. Chelsea'den 4 oyuncunun rüya takımda yer alması da gayet olağan bu anlamda.



Sezonun en başarılı bir diğer ismi, Everton'dan Mikel Arteta. Futbolla 23. hafta tanışıp, ilk 90 dakikasını 27. haftada oynayan bu adam, 6 gol 2 asist gibi olağanüstü işler yapıp, bu kadar kısa sürede 17 bonus puanı topladı, takımının en önemli oyuncusu olduğunu gösterdi. Kaleyi cepheden gören duran topları kullanıyor -kenarlardan Baines- penaltı kaçırması imkansıza yakın, kornerleri çok etkili, Barcelona altyapısından yetişen, ayağa pası çok iyi oynayan Arteta, Galatasaray'ın her ihtiyacına çare olabilecek bir transfer olur, Everton'ın bırakacağını sanmasam da.

Blackburn'den David Dunn, Fulham'dan Clint Dempsey, Tottenham'dan Kranjcar etkili performanslar sundular.

Forvetler;

Bu sezon forvetlerin sezonuydu adeta. Geçtiğimiz sezon rüya takım 4-5-1 -en çok puan toplamaya göre- dizilirken, bu sezon 3-4-3 şekline büründü, Drogba, Rooney ve Tevez ile.

Onların dışında Sunderland'den Darren Bent olağanüstü bir sene geçirdi. Birmingham'dan Jerome diğer başarılı bir isimdi. Pavlyuchenko'nun son 10 haftadaki performansı da etkileyiciydi.

15 Mayıs 2010

A. Eren Loğoğlu

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sizi sporun kendisini seven biri olarak gördüğüm için bugün sonuç ne olursa olsun madrid 'Magic Box'taki finali blogunuza taşıyacağınıza eminim.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Fenerbahçe - Trabzonspor ve Fc Barcelona - Valladolid maçları sebebiyle Federer - Nadal finalini izleyemedim. Sky Sport Extra canlı yayınlıyordu oysa. İzlemediğim bir maç hakkında yorum yapmam doğru değil, Nadal'ı kutluyorum, seyircisi önünde kazanıp, geçen yılın rövanşını almış, toprak kort sezonunda çok iyi gidiyor, muhtemelen Fransa Açık'ı da kazanacaktır. Wimbledon'da Federer'i yenebileceğini de zannetmiyorum, belirtmeliyim. Fırsat bulduğumda tenis takibine yeniden başlayacağım, sezon açılıyor artık, futbol sezonu bitti, basketbol ve tenis kaldı geriye.