04 Temmuz 2009

Kader Keita Galatasaray'da



Transferi haberini aldığım günden beri çok hareketli zamanlar yaşadım, dostların Kapalı Üst Kombine alma girişimi, basketbol turnuvası, taşınacak bir kiracı olarak ev sahibi ağırlama, buluşmalar, Inti Illimani konseri derken yazacak zaman olmadı.

Lyon'dan Keita transfer edildi. Lyon resmi sitesi transfer bedelinin 8.5 milyon Euro olduğunu yazdı, doğruluğu konusunda şüpheliyim. Lyon taraftar forumlarında kar - zarar işlerine çok önem veriyorlar. 16 milyon Euro'ya alınıp pek de başarılı olamayan bir oyuncunun en azından alınan bedelin yarısının üstünde bir paraya gitmesini istiyorlardı. Bunun bir sonucu olabilir Lyon'un haberi. Tahminim 6 - 7 milyon Euro civarı. Mehmet Topuz'un daha yüksek bir bedele transfer edildiğini de belirtelim.

Bunun yanında Galatasaray, Fenerbahçe'nin Mehmet Topuz'a, dünya yıldızı görüntüsü vermeye çalıştığı, stadda kalabalık bir taraftar kitlesi önünde bir imza töreni de gerçekleştirmedi Keita'ya, bu tabloyu hak etmesine karşın. 2 kulübün oyuncuya, insana bakış, abartma, perdenin arkasını göstermeme adına nasıl apayrı düşüncelerde olduğunun ince bir anlatımıydı görmek isteyene. Keita muhtemelen kampa katılacak, İstanbul'a gelmeyip.

Lille döneminde çok başarılı olan Keita, 3 yıl Şampiyonlar Ligi'nde kendini gösterme şansı buldu. AC Milan, Liverpool gibi en üst düzey takımlar tarafından istendi, Lyon 16 milyon Euro gibi tarihinin en yüksek 2. transfer bedelini ödeyerek transfer etti Keita'yı. Lyon'un oyuncu bulma, potansiyelini keşfetme, ortaya çıkarma ve transfer gerçekleştirme konusundaki ustalığı düşünülünce, Keita'nın kötü bir performans göstermese, Benzema örneğindeki gibi 35 - 40 milyon Euro değerinde bir oyuncu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu derece potansiyeli olan bir oyuncu Keita. Galatasaray ve Rijkaard, eğer oyuncunun potansiyelini ortaya çıkarırlarsa, Türkiye tarihinin en yüksek bedel ile -20 milyon Euro civarı- transfer olan oyuncusu Keita olur. Anelka ve Ribery ile bu tren kaçmıştı, bakalım çekirge üçüncüde de sıçrayacak mı?

Lyon'da istenen ve beklenen performansı yakalayaması, Keita'nın Galatasaray'a transferini gerçekleştiren temel etkendir kanımca. Bunun yanında Lyon'da Teknik Adam değiştirme, yenilenme gibi bir kaos ortamı da var, böyle bir ortamda Keita'nın potansiyelini ortaya koyamaması çok da önemsenmemeli.

Biraz da işin teknik kısmına değinelim. Rijkaard transferi denilebilir, 4 - 3 - 3'ün öndeki 3'lüsünün hem sağında hem de solunda oynayabilmesinden dolayı. Owen konusunda da belirtmiştim, Galatasaray'ın ihtiyacı Babel türü bir oyuncuydu, Keita oldu bu isim, tarz olarak yakın oyuncular. Yattara ve Ribery benzetmeleri yapılıyor, katılıyorum onlara da. Yattara'nın daha disiplinli ve yetenekli olanı, Ribery kadar hızlı ve topu sürükleyen bir oyuncu Keita. Futbol fiziksel özellikler ve hıza evrildikçe, bu tür oyunculara çok ihtiyaç olacak ve bu anlamda da önemli bir transfer Keita. Geniş alanlar bulacağı ve daha iyi konsantrasyon göstereceği Avrupa maçlarında takımın oyunu en çok etkileyen oyuncusu olacağından şüphem yok. Solda Arda, Kewell, Serdar, sağda da Kewell ve Keita arasında bir rotasyon düşünülebilir, bir ay Afrika Kupası'na da gidecek, rotasyon zorunlu hale gelecek zaten. Bir de Arda'nın orta 3'lüye alıştırılma durumu var, ona da bir başka yazıda değineceğim.

Görsel yayın organları, saatlerce, günlerce Mehmet Topuz canlı yayınları yapıp, özellikle forma giymesine ve bir takımı tuttuğunu söylemesine karşın diğer takıma onu angaje etme çabasına girmişlerdi. Keita'nın transferini ise Aslantepe ihalesi fesh edildi diye duyurdular.

Biz işimize bakalım, Keita çok önemli bir transfer her yönüyle, uyum sürecini çabuk atlatıp bir an önce sağ koridorda, koş, sür, git ve anlamsız ses tepkileriyle topu alıp giderken görülmelidir. Ribery'den sonra en heyecan verici oyuncu olabilir.

Sol beklere kolaylıklar diliyorum.

4 Temmuz 2009

A. Eren Loğoğlu

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu sene ligin nasıl geçeceği, NTV de 90 dak.nın yeni yayın döneminde
olmayacağından belli.Yani Şahenk,AY nin, Hıncal Uluç konusundaki baskılarına boyun eğdi.Bence Önümüzdeki sezonun ipuçları arasında bu durum düşünülmeli.