05 Temmuz 2009

Harbiye'den Yükselen Ses, Inti Illimani



Harbiye Açık Hava'da, Agire Jiyan, Sesler ve Düşler, Moğollar ve Inti İllimani ile buluştu yaklaşık 4000 kişi.

Agire Jiyan'ın Kürtçe türküleri, ağıtlar ve halaylar, Ahmet Kaya'dan Türkçe Başım Belada söylemesi keyifliydi, bir de ses problemi olmasa.

İstanbul Üniversiteli gençlerden oluşan Sesler ve Düşler, Nazım Hikmet'in "Kerem Gibi" şiirine yaptıkları besteyi seslendirdiler. "Hava kurşun gibi ağır" sözleri yankılandı. Ünol Büyükgönenç'in bestelediği Nazım Hikmet'in "Yapıyla Yapıcılar" şiirini de söylediler. Ciao Bella, Hasta Siempre haykırıldı.

Verilen aranın ardından ses düzeni ayarlamalarıyla beklenilen Moğollar konserine geldi sıra. Bir değişiklik vardı, Cem Karaca'nın oğlu Emrah da gruba katılmış. Moğollar'ın 40 yıldır sanat için emek verdiğini de belirtelim. Bu yaşlarında gösterdikleri enerji dolu performansları ayakta alkışlanmaya değerdi, öyle de oldu. Cem Karaca şarkıları Tamirci Çırağı, Namus Belası, Resimdeki Gözyaşları hep bir ağızdan yankılandı Harbiye'den. Türk Sinemasına sundukları, kült haline gelmiş enstrümantal şarkıları da seslendirdiler, Ağrı Dağı Efsanesi, Devlerin Aşkı, Selvi Boylum Az Yazmalım gibi. Issızlığın Ortasında, Dinleyiverin Gayri ve Bir şey Yapmalı ile topluluğa veda ettiler. Şarkı aralarında Nükleer Enerjiden, Kapitalizmin zayıf noktası Küresel Isınmadan bahsetmeyi de unutmadılar.

Son olarak, yoğun alkışlar arasında Şili diyarından devrimci grup Inti Illimani aldı sahneyi, 8 üyesiyle. 15 - 20 arası enstrüman vardı denebilir ve her bir üye herhangi bir enstrümanı çalabiliyor, şarkılarda yer değiştiriyorlardı. Olağanüstüydü her anlamda. Sambalando ile coşturdular, enstrümantal şarkılarıyla ruhlara huzur yolladılar. O kadar dingin bir havası vardı ki müziklerin, ruha sirayet ediyor, etkilenip transa geçmeyi sağlıyorlardı. Venceremos ile sol kollar mavi gökyüzüne doğru yükseldi. Şenol Hocama da teşekkürler, anladığı kadarıyla İspanyolca şarkıların hikayesini anlatmaya çabaladı. Coulon Kardeşler, bu konserin planları dahilinde değil son anda gerçekleştiğini belirtmeyi de ihmal etmeyip, Türkiye'ye her zaman gelmek istediklerinin mesajını en kibar şekliyle dile getiriyordu.

19.30 sularında başlayan serüven 12 sularında sona ermek üzereydi. Inti selamını verdi, sahne arkasına doğru hareketlendi. Bu sırada topluluk, ısrarla El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido sloganıyla bu şarkıyı da çok istediğini dile getiriyordu. Inti Illimani, bu güzel eylemi karşılıksız bırakmayıp sahneye geri döndü ve 2 şarkı daha söyledi. El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido haykırışlarıyla inledi yer ve gök.

Dağların Ezgileriyle buluşmak, dostlarla bir arada olmak, Harbiye'den haykırmak heyecan vericiydi.

5 Temmuz 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: