03 Haziran 2009

Juande Ramos



Real Madrid'i izlememe ve çok başarılı bulmama rağmen incelemeye almamıştım Tek Model Yok! yazısında ancak Juande Ramos ismi dolaşınca Galatasaray'ın Teknik Adamlığı konusunda, birkaç ilginç noktaya değinmek gerekiyor;

Real Madrid CL'den, kendisini eleyebilecek 3 takımdan biri olan Liverpool'a elenerek ayrıldı, diğerleri FC Barcelona ve Chelsea idi. Madrid'in şansızlığı, ligde Barça'yla yarışmak, CL'de Liverpool'a denk gelmek oldu.

Biraz kehanette bulunuyor gibi olacak ama önümüzdeki sene, Barça'yı oyun yapısı olarak en çok zorlayabilecek takımlar da yine aynı, Liverpool ve Chelsea. Bu sezon, Real'i sürklase eden ve oyunun her alanında baskıyla oynayan Liverpool, Barça'nın karşısına çıksaydı, Xavi & Iniesta ve Eto'o ile yer değiştirip ortaya gelebilen Messi'nin kurduğu üçgenler, Chelsea maçlarında olduğu gibi sekteye uğrayabilirdi. Chelsea bunu yüksek fiziksel özellikler, kalite ve güce dayalı kompakt bir yapıyla bozdu. Chelsea'nin Ancelotti değişikliği, nasıl bir etki yapacak, bunu da görmek gerekiyor elbette, bu denkleme Chelsea'yi tekrar katmak için.

Buradan tekrar Ramos'a geçecek olursak, Sevilla ve Real Madrid dönemleri ayrı ayrı incelenmeli, futbol modeli açısından. Sevilla, olağanüstü zevk veren bir takımdı, bek oyuncuları sürekli atağa katılan, öndeki kanat oyuncularıyla kombinasyona giren, çok tipik ama aşırı hareketli ve tempolu bir 4-4-2 takımıydı.

Real Madrid'de ise, Eray Sözen de yazacaktır Ramos gelirse Galatasaray'ın başına, kaos + oyuncuların bireysel becerisine dayanan bir anlayış vardı. Maçların çok zevkli ama bir o kadar da zorlu geçmesinin, geriden gelmelerinin temel sebebi de bu yapıydı. Ve Ramos bu felsefe ile kesinlikle çok başarılıydı.

Del Bosque ve Aragones'in aksine, Real'deki kaos + yarım akıl anlayışlı futbol felsefesi, Galatasaray'a, tanımlanan arayış gereği de uyumlu gözüküyor. Yiğit Şardan, Galatasaray'ın futbol karakteristiğinden bahsetti, Teknik Adam arayışlarına kriter olarak, hatırlanacak olursa.

3 Haziran 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: