25 Mayıs 2009

Triangle Offense & Kobe



Üçgen Hücum Tex Winter'in yarattığı bir basketbol stratejisi. 90'lı yıllarda Chicago'yu 6 defa, 2000 - 2002 arası LA Lakers'ı 3 defa şampiyon yapan sistem. Phil Jackson'ın hücum felsefesi. Jordan'ın ve Shaq'in başarılarının en önemli sebeplerinden birinin bu sistem olduğu düşünülse de, aynı şey Kobe için geçerli değil. Üçgen Hücum'un Kobe'nin sonsuz hücum gücünü kısıtladığı da tartışılıyor. Dün gece 12 / 24 saha içi isabetiyle 41 sayı atan Kobe'nin Üçgen Hücum'dan zaman zaman vazgeçip, kendi Isolation oyununu denediğini, ipleri eline aldığını biliyoruz. Buna daha çok, takım zor durumlara düştüğünde başvuruyor. Dün gece takımına çok önemli bir galibiyet getirmiş olmasına rağmen, Üçgen Hücum'dan sapması, şampiyonluk şansının da azalması anlamına geliyor. Kobe de durumun farkında, Üçgen Hücum'da kendisi dışında önemli roller alması beklenen Odom ve Bynum hala ortalarda yok çünkü.

Jordan'ın Üçgen Hücum içinde hem takımı büyüten, paylaşımcı, hem de sorumluluk alan, lider yapısına Kobe'de de rastlayabilirsiniz, Jordan düzeyinde olmasa da. Mental olarak ise Jordan'a ulaşamadığını söylemek mümkün. Üçgen Hücum'un çok versiyonu var, bunlardan bazısı Kobe'nin kişisel yeteneklerini göstermesi ve maç kazandırması açısından da kolaylık sağlıyor aslında. Jordan'ın 2. Three Peat'inde sırtı dönük topu alıp, alçak post bölgesinde, potanın sağ ve sol çaprazından geri çekilerek şuta kalktığı Fade Away atışının temelinde de bu sistem var. Jordan bu atışı o kadar estetik ve kusursuz (% 50) hale getirmişti ki, yenilmesini çok zorlaştıran oyun içi etmenlerden biri buydu. Kobe'nin Jordan'dan sonra bu atış tarzında en iyi olduğu görülüyor ancak hala devamlılık ve yüzde sorunları var.

Üçgen Hücum'u yıllardır oynayan ve çok iyi bilen Kobe'nin, bunu maçın geneline, değişik varyasyonlarla yayması, takım arkadaşlarına saha içinde nerede durmaları gerektiğinden, nereye gitmeleri gerektiğine kadar yardımcı olması, kısaca Üçgen Hücum'u her seferinde uygulamaya çalışması, çok arzuladığı ve Final MVP'sinin kendisi olacağı bir yüzük kazanmasının en kestirme yolu olacaktır.

Üçgen Hücum'a dair, birkaç yararlı link;

http://static.espn.go.com/ncb/2003/0128/1499926.html

http://www.coachawinningteam.com/basketball_play_triangle

http://www.cybersportsusa.com/hooptactics/triangle.asp

25 Mayıs 2009

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: