18 Aralık 2008

Tarihe Galatasaray'ı Yazanlar, Galatasaray'ın Tarihine Yazılanlar



İsmi cismi önemsiz bir gazetenin son 25 yılın en iyi 11'i oylamasının etkisiyle zihinlerde listeler dolaşır oldu son zamanlarda. Oylama kurul tarafından değil de internet üzerinden olunca kullanıcı kitlesinin yaş ortalamasının da etkisiyle yakın dönemin popüler figürleri 11'e seçildi. 3 TV yorumcusunun kadroda olmasının ana sebebi göz önünde bulunmalarıdır. 1 oyuncu Milli Takım'da yardımcı teknik direktör, 2 oyuncu hala futbol sahalarında, özellikle -çok sevmeme ve belki 10 yıl sonraki 11'e ilk sıradan girecek olmasına rağmen- 21 yaşındaki Arda'nın seçilmesi hoş değil, Hasan Şaş varken. Bu tür oylamalarda her zaman haksızlıklar olur ama bu seçim biraz ağır olmuş kanımca. Arda'nın kişisel gelişimine de zarar verebilecek bir ödül bu.

Bu oylamadan yola çıkarak, hafızayı da çok az zorlayarak, Galatasaray Tarihi'nin en iyi 11'i ne olurdu gibi bir düşünce içerisine girdim. Herhangi bir oylama yok, menajerlik oyunları öncesi defterlere yazılan, biriktirilen çıkartmalarla oluşturulan kadrolar gibi bir keyif yaratıyor bu tür 11 kurma çabaları.



En iyi 11 Adayları :

Kale :

* Turgay Şeren
Simoviç
Mondragon
Taffarel

Savunma :

* Coşkun Özarı
* Fatih Terim
Cüneyt Tanman
Bülent Korkmaz
Popescu

Orta Saha :

Cevad Prekazi
Uğur Tütüneker
Tugay Kerimoğlu
Suat Kaya
Hagi
Hasan Şaş

Hücum :

* Gündüz Kılıç
* Metin Oktay
Tanju Çolak
Arif Erdem
Hakan Şükür

Teknik Direktör Adayları :

* Gündüz Kılıç
* Brian Birch
* Jupp Derwall
Karl Heinz Feldkamp
Fatih Terim
Mircea Lucescu

* işaretli oyunculara ve teknik direktörlere ne yazık ki yetişemedim ama okuduğum ve duyduğum kadarıyla Galatasaray'ın tarihine imza atmış olan bu isimler, listenin daha anlamlı olmasını sağlıyor.



11 yapmak çok zor ama bazı isimlerin Galatasaray tarihine neden altın harflerle yazıldığını da anlatıyor bu liste. Hem oyuncu hem de teknik direktör olarak görev yapmış Gündüz Kılıç, Fatih Terim, Coşkun Özarı hatta Hagi'nin tarihteki yerinin apayrı olduğunu da gözlemliyoruz.

Galatasaray'ın ta kendisi olan, Galatasaray ruhunun sahada vücud bulmuş hali Metin Oktay'ı özel koltuğuna almak gerekiyor elbette.

Kanımca diğer olmazsa olmaz isimler, Bülent Korkmaz, Cüneyt Tanman, Hakan Şükür ve Hasan Şaş.

18 Aralık 2008

A. Eren Loğoğlu

3 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

Liste güzel Metin Oktay'ın da hocalığını yapan Gündüz Kılıç cidden başka bir efsane. Kafa toplarına mermi gibi vururmuş diyorlardı eskiler. Yalnız forvete Gökmen Özdenak'da eklenebilirdi.

A. Eren Logoglu dedi ki...

Özellikle eski dönemlerden listede olması gereken, haksızlık ettiğim isimler olabilir, sadece hikayelerini dinleme şansı bulabildiklerime yer verdim.

İsfendiyar, Suat Mamat, Eken Kardeşler ya da yakın dönemden Gökmen gibi pek çok isim daha sayılabilir.

Eren.

devletli dedi ki...

kale taffarel (kupa kazandıran kaleci) defans sağdan sola van gobbel bülent kaptan cüneyt hakan ünsal, orta saha arda hagi tugay prekazi (vay vay vay vay) forvete metin oktay'ın yanına jardel veya kubilay ya da baros (evet evet baros) olabilir.

eren bu arada blog hayırlı olsun.