07 Temmuz 2008

Wimbledon 2008, Federer & Nadal, Sonsuzluğa Uzanan Rekabet



Spor tarihinin en efsanevi maçlarından birine tanıklık ettiğimi düşünüyorum. Yağmur araları ve ödül töreniyle birlikte 7 saate yakın süren bir karşılaşma oldu. Oyun süresi 4 saat 48 dakikaydı.

Nadal, ilk 2 sette 2 defa servis kırarak 6-4'lerle maçı 2-0'a getirdi. 3. ve 4. set servislerini kazanan 2 tenis oyuncusu ancak eşitliği tie break ile çözebildi. Federer ilkini 7-5, ikincisini 10-8 kazandığı 7-6'lık setlerle durumu 2-2'ye getirdi.

Final setinin hava kararıncaya kadar sürmesini ve dramanın tam bitmesi gerektiği yerde sona ermesini istiyordum, öyle de oldu. Eşitlik hiç bozulmadı, 7-7'ye kadar gelindi ve sonunda Nadal önce servis kırdı sonra da servisini alarak seti 9-7, maçı da 3-2 kazandı.

Maç izlerken aktarılan bilgilerden birkaçını paylaşayım ;

1 - Roger Federer 232 haftadır sıralamada 1. ve Rafael Nadal da 153 haftadır 2. sırada.

2 - Bu maça kadar aralarında oynanan karşılaşmalarda Nadal'ın 11, Federer'in 6 galibiyeti vardı.

3 - 6. defa bir Grand Slam Finali'nde karşı karşıya geldi bu iki oyuncu ve bunların 4'ünü Nadal kazandı.

4 - Federer'i 5 ve daha fazla maçta yenen tek tenis oyuncusu Nadal.

5 - Federer Wimbledon kariyerinde 2. defa ilk seti kaybetmiş oldu.

6 - 1980'den yani Björn Borg'dan beri aynı yıl hem Fransa Açık'ı hem de Wimbledon'ı kazanan oyuncu yoktu, Nadal bunu 28 yıl sonra başardı.

7 - Yine Björn Borg'un 6. defa üst üste şampiyon olamaması gibi, Roger Federer de 5'de kaldı.

8 - Federer 65 maçtır çim kortta, 40 maçtır da Wimbledon'da yenilmiyordu, bu seriler sona erdi.

Ödül töreni karanlık bir havada yapılabildi, maçın hikayesine yakışır bir sondu bu da. Nadal, Federer için tarihin en iyi tenis oyuncusu ifadesini kullandı. Federer ise kazanmak için herşeyi yaptığını söyledi.

Spor tarihinin gelmiş geçmiş en büyük rekabetlerinden birine şahit oluyoruz, yıllarca konuşulacak, unutulmayacak bir rekabet bu. Nadal'ın 22, Federer'in 26 yaşında olduğu düşünülünce daha uzun yıllar da sürecek gibi. Nadal'ın sürekli gelişme gösterdiğini de gözlemledik bu final maçında. Çim kortta Federer'e karşı nasıl oynanması gerekiyorsa öyle oynadı. Servisinin kırılmasına asla izin vermedi ve yılmadan, usanmadan baseline'da kalarak Federer'in backhand'ine gönderdi topları. Nadal'in bitmek bilmez enerjisini, Federer'in olağanüstü tekniğini yıllarca izlemek istiyor insan.

Her sporseverin arşivinde olması gereken bir maç, mutlaka bir yerlerden bulun ve izleyin eğer kaçırdıysanız.

7 Temmuz 2008

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: