15 Mayıs 2008

Transfer Dönemi Olasılıkları



2 sistem ve olasılıklar üzerinden konuşmak gerekirse ;

a) 4-2-3-1 ve 4-4-2

b) Lincoln kalırsa ya da gönderilirse

c) Song kalırsa ya da gönderilirse

d) Nonda kalırsa ya da gönderilirse

e) Hakan Şükür, Hasan Şaş yedek bekleyebilmek şartıyla kalabilir.

f) Okan, Orkun, Bouzid, Carrusca, Orhan, Emre Aşık takaslarda kullanılmalıdır.

g) Emre Aşık, Necati, Anıl, Aydın'ın geri dönüşleri

Yabancı Kontenjanı : 6+2

Kaleci, Song, Linderoth, Lincoln, Nonda, Sağ Kanat + Sağ Bek, Sol Bek

Kadro :

Aykut
Uğur Uçar, Emre Güngör, Song, Servet, Volkan, Hakan Balta, Anıl
Mehmet Topal, Barış, Ayhan, Linderoth, Sabri, Arda, Hasan Şaş, Aydın, Lincoln
Ümit Karan, Serkan, Nonda, Necati

Transfer :

Kaleci : Simoviç, Taffarel, Mondragon ayarında 30-34 yaş arası takıma, taraftara ismiyle güven veren çok iyi bir yabancı kaleci

Sağ Bek : + 2 kontenjanıyla rotasyona katılan, Güney Amerikalı 18-24 yaş arası, Capone gibi top tekniği iyi, Uğur ile rekabet edebilecek bir yabancı sağ bek

Merkez Savunmacı : Song gönderilirse, Popescu gibi topu oyuna sokmada başarılı, 30-34 yaş arası tanınmış bir yabancı merkez savunmacı. Sıkıntı Servet gibi ağır bir oyuncuyla uyum sorunu yaşaması. Muhtemelen bu yaşlarda bir yabancı ağır, hamlelerinde gecikme olan ama iyi pozisyon alan bir oyuncu olacaktır. Emre Güngör ile daha uyumlu olabilir bu da Servet'in yedek kalması anlamına gelir ki bu sezon gösterdiği performansa haksızlık olur. Alternatif olarak 24-28 yaş arası çabuk, topu oyuna sokmada başarılı bir yabancı merkez savunmacı. Song kalırsa transfer yapılmamalıdır.

Sol Bek : + 2 kontenjanıyla rotasyona katılan, Güney Amerikalı 18-24 yaş arası, Volkan ve Hakan Balta ile rekabet edebilecek bir yabancı sol bek (Bek seçimlerinde, bir kanada savunma yönü iyi, fizik gücü yüksek bir oyuncu transfer ediliyorsa diğer kanada top tekniği iyi, dripling özelliği olan, hızlı, başarılı ortalar yapabilen hücum yönü iyi bir yabancı oyuncu transfer edilmelidir. Bir Güney Amerika'dan, bir Fransa Ligi'nden olabilir.)

Ofansif Orta Saha : Lincoln gönderilirse, öncelikle duran toplarda çok etkili, -en az Alex, Tello, Delgado kadar- kolay adam geçebilen, ara pası atabilen, uzaktan şutları olan, lider özellikli dünyaca tanınan 28-32 yaş arası bir yabancı ofansif orta saha. Alternatif olarak Lincoln gönderilirse, sistem değişikliği sonucu (4-4-2) benzer özelliklerde bir oyuncuyu sağ kanatta oynatmak yabancı kontenjanında +1 oyuncu yer açılmasına olanak sağlar. Bu kontenjan santrafor transferiyle değerlendirilebilir. Lincoln kalırsa transfer yapılmamalıdır.

Sağ Kanat : Lincoln kalsa da gönderilse de duran toplarda çok etkili, hızlı, driplingi olan, orta kesebilen, sol kanatta da oynayabilen -Arda'yla değişmeli maç içerisinde- Ribery ayarında bir yeni yetenek ya da 26-30 yaş arası ismi olan bir yabancı sağ kanat. Özellikle Lincoln gönderilirse ve sistem değişikliğine gidilirse takım bu oyuncu üzerine kurulmalı ve transfer buna göre yönlendirilmelidir.

Santrafor : Nonda gönderilirse hava toplarında etkinlik sağlayabilen ve adam eksiltebilen, soğukkanlı, son vuruşlarda başarılı ismi olan 28-32 yaş arası bir yabancı santrafor. Diğer bir alternatif Necati'nin sezon öncesi hazırlık kampı performansına göre Mehmet Yıldız takasında kullanılmasıdır. Nonda kalırsa transfer yapılmamalıdır.

Mevcut Kadro Kullanımı

4-2-3-1

Kaleci : Yabancı Transfer, Aykut, PAF Takımı kalecisi

Sağ Bek : Uğur Uçar + Yabancı Transfer

Merkez Savunma : Song ( Yabancı Transfer), Emre,

Merkez Savunma : Servet, (Transfer Edilecek Sağ Bek ya da Sol Bek'ten biri)

Sol Bek : Volkan, Hakan Balta, Anıl, Yabancı Transfer

Ön Libero : Mehmet Topal, Barış

Ön Libero : Linderoth, Ayhan

Sağ Kanat : Yabancı Transfer, Hasan Şaş, Aydın

Ofansif Orta Saha : Lincoln ( Yabancı Transfer)

Sol Kanat : Arda, sol bek kullanılabilir

Santrafor : Ümit Karan, Necati, Serkan, Nonda (Yabancı Transfer)

4-4-2 (Lincoln yok)

Kaleci : Yabancı Transfer, Aykut, PAF Takımı kalecisi

Sağ Bek : Uğur Uçar + Yabancı Transfer

Merkez Savunma : Song ( Yabancı Transfer), Emre,

Merkez Savunma : Servet, (Transfer Edilecek Sağ Bek ya da Sol Bek'ten biri)

Sol Bek : Volkan, Hakan Balta, Anıl, Yabancı Transfer

Ön Libero : Mehmet Topal, Barış

Ön Libero : Linderoth, Ayhan

Sağ Kanat : Yabancı Transfer, Hasan Şaş, Aydın

Sol Kanat : Arda, sol bek kullanılabilir

Santrafor : Ümit Karan, Necati, Serkan

Santrafor : Nonda, Yabancı Transfer

Ekleme yapacak olursak birkaç gurbetçi ve Türkiye Ligi'nde başarılı performans göstermiş oyuncuyla da anlaşılabilir. Vestel Manisa'nın küme düşmesinin de etkisiyle Selçuk İnan ve Ufuk Ceylan transfer edilebilir. Galatasaray maçları dışında Türkiye Ligi'nden maç izlemediğim için bu konuda pek bilgi sahibi değilim.

Transferleri gereksinim olan bölgelere ve öncelik sırasına göre yapmalıyız.

Transfer bütçesinin 10 milyon dolar olduğu konuşuluyor. Buna göre ;

Sağ Kanat : 4-5 milyon dolar
Kaleci : 2-3 milyon dolar
Sağ Bek : max. 1 milyon dolar
Sol Bek : max. 1 milyon dolar

bonservis bedelleri olarak harcanabilir.

Takasta kullanılacak Okan, Orkun, Bouzid, Carrusca, Orhan Ak belki Necati ve Emre Aşık karşılığında en az 2 Türk oyuncu transfer edilebilir. Türk Futbolu oyuncu yetiştirmiyor, yabancı sınırlaması kalksın diyenlere yeni Mehmet Topal'lar bulunarak, Arda'lar yetiştirirek cevap verilmelidir.

Hakan Şükür oyun zekası yüksek bir oyuncuydu her zaman. Bu özelliğinden yardımcı antrenör olarak fayda sağlanabilir. Böylelikle kulüp içerisinde kalması ve Hagi, Bülent, Arif, Ergün gibi değerlerin yaşadığı kötü günlerden bu sembol oyuncunun geçmemiş olması sağlanmış olur.

Teknik Direktör : Gerets, Lucescu gibi geçmişinde ciddi başarıları, şampiyonlukları olan dünyaca ünlü bir yabancı hoca olmalıdır. Cevat Hoca kondüsyoner olarak görevine devam etmelidir. Sağlık Kurulu konusuna bir çözüm bulunmalıdır. Kaleci antrenörlüğü için Taffarel düşünülebilir, Lincoln konusunda da yardımları olacaktır. Altyapı hocaları Zafer Koç ve Ali Yavaş'a görevleri geri verilmelidir. Altyapı konusunda fiziksel özellikleri geliştirici antreman yöntemleri uygulanmalıdır. Bu amaçla Fransız kulüpleri araştırılmalıdır.

14 Mayıs 2008

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: