05 Aralık 2007

Lost, Bazı Konularda Açıklamalar_2



2 - Hurley visits the Santa Rosa Mental Health Institute, where he asked to see someone named Leonard. Leonard is a former U.S. Naval officer Hurley met while both were patients at SRMHI. Leonard keeps repeating the numbers over and over, and when Hurley tells him he used these numbers to win the lottery, Leonard becomes hysterical, screaming Hurley had "opened the box" and he must get away from those numbers or it "won't stop." As the workers in the institute grab Leonard and drag him out of the room, he tells Hurley that he heard the numbers from Sam Toomey, who had heard them in Kalgoorlie, Australia. In Australia, Hurley is told by Toomey's wife, Martha, that Leonard and Sam Toomey had heard the Numbers repeatedly through a looping radio broadcast while they were stationed at a listening post in the Pacific Ocean. Just like Hurley, Sam used the Numbers, and met with similar bad luck. As a result, Sam likewise came to believe the Numbers were cursed, and eventually shot himself. Martha confidently says that she believes the Numbers are not cursed.

Sam ve Leonard Amerikan donanmasındaydılar. Pasifik'ten gönderilen uzun dalga sinyallerini izleme görevindeydiler. 16 yıl önce bir gece (Rousse'nun adaya geldiği yıl) bir ses duydular, sürekli bu sayıları tekrar ediyordu. Sam görevden döndüğünde bu sayıları kullanınca çevresindeki insanlara kötü talih getirdiğini düşünerek intihar etti. Sayıları durdurmanın tek yolunun onları kullanan kişinin intihar etmesi olduğuna inanmıştı. Leonard ise Hurley'in bulunduğu hastanedeydi ve sürekli bu sayıları tekrar ediyordu. Hastaneye sayılardan ötürü düşmüş olma ihtimali yüksek.

Adada karakterlerin uğraş verdiği şu konsepti de -Fate vs. free will- gözardı etmemek gerekir. Ada geçmişte yaptıklarından kurtulabilmek, değişebilmek, yeni bir sayfa açabilmek, olmadıkları ama olmak istedikleri kişi olabilmek için bu karakterler adına bir fırsattır. Flashbacklerde curse inancına tamamiyle sadık kalan Hurley'in "you make your own luck" sözünden yola çıkarak adada bir süre sonra farklı bir duruş sergilediği görülmüştür. 3. sezonda aynı durumu babasıyla ve arabayla ilgili de yaşamıştır hatırlarsanız. Keza Boone Shannon esaretinden kafa olarak adada kurtulabilmiş ve ada görevini bu anlamda tamamlamıştır. Aynı şekilde Jack lider biri değil iken adada lider olması, John Locke avcı değilken avcı olması hep flashbacklerle desteklenen, adanın onları olmak istedikleri karakterlere getirdiği durumlardır. Eko'nun kardeşiyle yüzleşmesi ve adanın bu anlamda da görevini tamamlaması aynı duruma verilecek bir başka örnektir. Aklıma şu an gelenler bunlar daha pek çok örnek olabilir, Ana Lucia'da da sanırım böyle bir durum vardı.

http://lostpedia.com/wiki/Fate_versus_free_will

3 - The group starts to bury Nikki and Paulo. Just as the sand covers their faces, the poison starts to wear off and Nikki's eyes open suddenly, but Sawyer and Hurley do not see; Nikki and Paulo are both buried alive. It is then clear that Nikki actually said "paralyzed" before she collapsed on the beach.

Ölüp ölmemelerinin veya bu karakterlerin çok önemli olmadığını, fazla takılmamak gerektiğini düşünüyorum. Burada verilmek istenenin eş zamanlı olarak adada yaşayan kazazede olsun, The Others olsun, bazı olaylar çevirdiklerini görmemizdi sanırım, böylece bu tür bir durum sadece Nikki ve Paulo ile kısıtlı kalmayabilir, başka karakterlerin de eş zamanlı yaptıkları farklı eylemleri gösterebilirler, en azından bunun önünü açtı senaristler. Adada pek çok kişinin birbiriyle yaşananları paylaşmadığının bir başka örneğini görmüş olduk da diyebiliriz. Genelde karakterler geçmişleri hakkında bilgi vermiyorlardı birbirlerine, ama adada yaşadıkları olaylar hakkında da bilgi vermedikleri görüldü tıpkı Jack, Kate ve Charlie'nin pilotu öldüren 'The Monster'ı anlatmaması gibi.

4 - Gelgelelim asıl büyük soruya, 'The Numbers' meselesine ;

Sayıların sırrının dizinin sonuna kadar çözülmeyeceğini uzun zaman önce belirtmiştim. Sayılar hakkında çok geniş içerikli, doyurucu bilgiler bu linkte mevcuttur :

http://lostpedia.com/wiki/The_Numbers

Sayıların bir kere seçilmiş, rastgele sayılar olmadıklarını, bir denklem üzerinde gösterilebildiklerini, toplamlarının ve çarpımlarının belli değerler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Swan istasyonunun -hatch- metal örtüsünün kenarında bu sayıların kodlandığını Hurley görmüş ve kapağı açmak istememişti, sayıları bildiği için. Buradan çıkartılabilecek olan şey şudur -ki bu konuda çok mantıklı teoriler var- Dharma'nın bu sayılar üzerinde bir çalışması vardır. Senaristlerin özellikle açıkladığı bir durumda uçağın düşme sebebinin Desmond'un bu sayıları bilgisayara girmemesinden kaynaklandığıdır. Bu da sayıları dizi adına çok daha önemli kılmaktadır. Adaya düşenler değil adada daha önce yaşayanlar -The Hostiles ya da Others ve Dharma Iniative- çok daha önemlidir bu açıdan (Sadece Locke'un adada geldiği pozisyon, Jack ve Kate'in flashforwarddaki hallerinden ötürü onların da adada yaşananlara farklı açılımlar ve değişiklikler getirdikleri ve ilerisi için de etken olabilecekleri söylenebilir.) Uçak bir incident sonucu düşmüş ve Ben uçakla ilgili planı uçak düşerken yapmıştır, Others'ın uçakla bağlantısı yoktur ancak uçak kazasında kaybolanların ölü gösterilmesi gibi unsurlardan ötürü Dharma'nın bir ilgisinin de olacağı düşünülebilir. Senaristler sürekli çıkan sayılar anlamsız dedikodularına karşı sayıların bir anlamı olduğunu ve kendilerinin de sayıların ne anlama geldiğini bildiklerini tekrarlayıp duruyorlar.

Dikkat çekilmesi gereken bir başka nokta da şu ; The Others Dharma'dan adanın kontrolünü almasına rağmen, The Swan istasyonuna hakim olamamıştır, bunun sebebini bilmemekteyim ama Desmond geldiğinde Kevin'in ısrarla 'The Hostiles' söylemini kullanması (Sezon 2 Finali) ve dışarının tehlikeli olduğundan bahsetmesi, Desmond'un beklediği kişi olup olmadığını düşünmesi gibi unsurlardan ötürü Swan'da Dharma adına çalıştığını düşünmekteyim. Bu da akıllara Dharma'nın sayılardan vazgeçemediği gibi bir soru işareti olarak düşüyor. Ya da sayıların getireceği felaketin, belki de adaya vereceği zararın olmasını istemiyorlar, adayı korumalarının, saklamalarının, uçaktakileri ölü göstermelerinin ve sezon 4'te geliyor olmalarının sebebi adanın farklı bir yer olmasıdır. Tabi bu farklılıkların neler olduğunu çok fazla bilmemekteyiz. John Locke'ın yürümesi, rüya-gerçek ikilemi, yüzleşme, blacksmoke, Jacob, hamilelik gibi pek çok farklı olaydan bahsedilebilir.

Sayılarla ilgili bir kaç denklem vereyim ama ne anlama geldiklerini çok fazla bilmeye gerek duymadan ;

Danielle's papers

Numbers written by Danielle
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42

8 is 8th number counting in standard reading format; that is, starting at the top, reading a line left-to-right, then moving to the next line beneath. 15 is 15th, 16 is 16th, 23 is 23rd and 42 is 42nd. If only the 4 was a 1 or 7 this would work with all the Numbers.

Note that a six number sequence (n1, n2, n3, n4, n5, n6) with this property can be generated if

n1 = 4 (the first number does not have this property)
n2 = 6*k2 + 2
n3 = 6*k3 + 3
n4 = 6*k4 + 4
n5 = 6*k5 + 5
n6 = 6*k6 + 6

While this particular sequece uses: k2 = 1 k3 = 2 k4 = 2 k5 = 3 k6 = 6, any natural number values of k would give a sequence with the above property.

Bir de şu vardı ;

The numbers can be generated by the equation : a(i)=a(i-1)+a(i-3)+a(i-5)

http://www.research.att.com/~njas/sequences/A122115

Farklı konularda mantıklı bilgiler ve teoriler, iddialar almak için şu 2 linki boş bir zamanınızda incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

http://lostpedia.com/wiki/Portal:Mysterious

http://lostpedia.com/wiki/Portal:Themes

Ek olarak Kate'ın kadınsı bir havası yoktur. Özellikle dizi dışında kendisini takip edenler bunu rahatlıkla farkedebilirler. Vahşi ada ortamının, kirliliğin getirdiği erkeksi havayı seksapele dönüştürebilmekte ve erkekleri etkilemektedir. Çok güzel bir kadın söylemine kesinlikle katılamam, yüz güzelliği vardır ama bütünsel anlamda bir estetik taşımadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Kaldı ki güzellik göreceli değildir, göreceli olan beğenidir bakış açısına inanırım. Claire'ın da çok güzel bir kadın olduğunu iddia etmek pek doğru olmaz bu bağlamda ama Kate'e göre daha kadına ait özelliklere sahip olduğu söylenenebilir.

20 Ağustos 2007

A. Eren Loğoğlu

Hiç yorum yok: